tisdag 31 mars 2009

Tävling: hemgjord pasta mot köpt


"Mmm, egen hemgjord färsk pasta, det måste ju vara det godaste som finns!"

Nja. Sanning med modifikationer där.
Efter lite efterforskningar och ett nedmjölat kök kan jag komma med några råd, och avråd.

För det första: Pastadegen ska knådas jättemycket för att konsistensen ska bli bra och tillräckligt seg. Har du en hushållsassistent går det fint, då kan den sköta jobbet. Annars: överväg att göra nåt roligare med din tid.

För det andra: Det är svårt att kavla ut degen lagom tunt och jämnt. Orkar du vara omsorgsfull, vända och mjöla degen många gånger, då går det säkert bra. I annat fall fastnar degen lik förbannat i köksbänken, eller så är den för tjock för att bli god sen då den kokas.

För det tredje: Gillar du fylld pasta? Om du har nån god fyllning du vill laga tortellini eller ravioli med, kör på. Annars: är det vanlig tagliatelle, pappardelle eller vilken som helst osmaksatt pasta du vill ha, köp den. Snyggare, godare och enklare. (Säkert billigare också, när jag tänker efter.)

Att sånt. Men det är i alla fall rätt så roligt att pyssla med pastan om man har tid, och när degen är tillräckligt knådad och kall (den är kladdigare när den blir rumstempererad) får man nog till riktigt okej pasta.
I kampen mellan egen färskpasta och köpt torkad pasta får nog segern gå till den köpta, åtminstone alla de gånger då man vill ha jämn, tunn pasta som är lätt att få al dente. Och inte tar en timme att knåda ihop.

2 kommentarer:

  1. Vad synd att inte glädjen blev större än såhär. Min lösning på största delen av dina motgångar heter: pastamaskin. Den sparar tid och framför allt får du jämntjock pasta utan minsta ansträngning. Men välknådad ska degen vara också för pastamaskin.

    SvaraRadera
  2. Ja, visst skulle det vara lösningen på en del av motgångarna! Men resten av tiden misstänker jag att den skulle skräpa i köksskåpet, där det ren är trångt, så jag kör med kavel istället...

    SvaraRadera