torsdag 5 mars 2009

Penang curry - enkelt och långt från nordisk kyla


Nu blir det kryddigt och kokosmjölkigt! Här kommer en lättlagad curry med sting. Ingredienserna är lätta att hitta i vanliga butiker, det mest exotiska är kaffirlimebladen som man kan köpa frysta i specialbutiker med exotisk mat (de ger jättegod smak, så om du kan få tag på dem, använd!). Curryn kan lagas med kyckling, gris- eller nötkött.

Receptet kommer från kockkursen i Thailand, jag har anpassat mängderna till finländska mått och förenklat det lite, främst genom att min variant inte börjar med att man geggar ihop currypastan själv.
Bilden knäppte jag däremot på sydligare breddgrader efter att kocklärarinnan berömt min förmåga att skeda upp penang-curryn vackert på ett bananblad (vilket nu inte var så himla svårt...)

Penang Curry

300 g kyckling
1 burk kokosmjölk (alltså ca 4 dl)
3 msk röd currypasta
3 msk krossade jordnötter
2 msk fisksås
1 msk palmsocker (eller en rågad msk vanligt socker)
3 msk limesaft
3-4 kaffirlimeblad

Häll ungefär hälften av kokosmjölken i en wokpanna och koka upp. Tillsätt currypasta, rör om tills den löst sig. (Ta mindre currypasta om du är orolig för att rätten blir för stark - och har du färsk chili hemma, ta lite mindre currypasta men släng i så mycket färsk chili du vill ha!)

Lägg i kött eller kyckling och woka i kokosmjölken tills köttet är nästan genomkokt.

Häll i krossade jordnötter och resten av kokosmjölken och låt puttra några minuter. Tillsätt under tiden fisksåsen, sockret, limesaften och kaffirlimebladen (repa bort stjälken och finhacka bladen). Smaka, häll lite mer av nån av kryddorna och smaka igen!
Servera med jasminris.

Rätten kallas också Panaeng curry, Phanang kai och alla möjliga olika stavningsvarianter som låter ungefär likadant.

3 kommentarer:

  1. Trots att den på bilden ser ut som något som redan ätits, var den riktig god (och vacker) i verkligheten!

    SvaraRadera
  2. Currykocken tackar och bockar! :)
    Finlandsvarianten såg också betydligt gräddigare ut än den som ligger på bananbladet, nu när jag tänker efter.

    SvaraRadera
  3. Det här tänker jag testa!

    SvaraRadera