tisdag 10 mars 2009

Den stora studiebluffen

Läser i svenska webbtidningar om att bluffuniversitet tydligen är ett växande problem. Aftonbladet bjuder till och med på en praktisk liten lista, så man kan kolla att inte ens eget alma mater är ett sånt där lömskt bluffuniversitet.
Konstigt nog finns inte en viktig punkt med i listan; frågan om det faktiskt är så att du har STUDERAT vid universitetet? Hur kan folk vara så dumma att de behöver checklistor för att veta att "skolor" som säljer betyg och erbjuder konstiga distanskurser på nätet inte är riktiga universitet?

Några punkter till på checklistan, för den som är osäker:

- Under hela din utbildning råkar du aldrig ut för en tent där du (åtminstone när du lämnar in den) är säker på att du landade så långt under godkänt-gränsen att även din mest cyniska professor kommer att skratta högt åt dina essäsvar

- Ingen rycker och drar i dig för att du ska komma med på gulisintagning, sitta i ämnesföreningens festfixarkommitté eller åtminstone köpa studieinriktningens halarmärke.

- I din utbildning ingår inte en enda kurs som är så långt från det du kommer att behöva kunna när du fått din examen att det får dig att undra vilka svampar studiekansliet svalde innan de skrev in kursen i studieprogrammet.

- Fast du använder hela din akademiska tankekompetens är du är inte riktigt säker på att skolan finns i verkligheten.


Stämmer fler än en av dessa punkter in på din skola ska du nog följa mitt alldeles gratis råd: Sök hjälp. Och sök in nån annanstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar