Mycket smak, ingen jäst. Det här brödet är jättelätt att baka, ett riktigt grundsurdegsbröd. Det enda man behöver är tålamod, för degen ska jäsa ganska länge. Och lite förhandsplanering - det gäller att börja dagen innan man vill ha bröd.
Dag 1
1 dl rågsurdeg
2 dl kallt vatten
2 dl rågmjöl
Rör ihop och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
Blandningen från igår
4 dl ljummet vatten
5 dl rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl - lägg lite i taget tills degen är lagom fast
2 tsk salt
Knåda ihop alltihop, arbeta degen i minst 5 minuter. Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär åtta timmar. Är det mer bråttom kan man testa att sätta i 1/2 - 1 tsk torrjäst då man blandar ihop hela degen - då räcker det med runt 4 timmars jäsning (eller tills degen nått ungefär dubbel storlek).
När degen jäst häller man ut den på mjölat bord, delar den i två lika stora delar och viker försiktigt ihop degen till bröd. Låt jäsa ungefär en timme på bakplåtspapper som sedan dras över till en plåt som stått i ugnen medan den blivit varm.
Grädda i 250 grader i 15 minuter, sänk värmen till 220 och grädda ungefär 20 minuter till.
Brödet funkar såklart också bra att börja röra ihop på en morgon och sedan baka ut följande morgon.
yeah!
SvaraRadera