tisdag 17 mars 2009

Rågsurdegsbröd

Mycket smak, ingen jäst. Det här brödet är jättelätt att baka, ett riktigt grundsurdegsbröd. Det enda man behöver är tålamod, för degen ska jäsa ganska länge. Och lite förhandsplanering - det gäller att börja dagen innan man vill ha bröd.


Dag 1

1 dl rågsurdeg
2 dl kallt vatten
2 dl rågmjöl

Rör ihop och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Blandningen från igår
4 dl ljummet vatten
5 dl rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl - lägg lite i taget tills degen är lagom fast
2 tsk salt

Knåda ihop alltihop, arbeta degen i minst 5 minuter. Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär åtta timmar. Är det mer bråttom kan man testa att sätta i 1/2 - 1 tsk torrjäst då man blandar ihop hela degen - då räcker det med runt 4 timmars jäsning (eller tills degen nått ungefär dubbel storlek).
När degen jäst häller man ut den på mjölat bord, delar den i två lika stora delar och viker försiktigt ihop degen till bröd. Låt jäsa ungefär en timme på bakplåtspapper som sedan dras över till en plåt som stått i ugnen medan den blivit varm.
Grädda i 250 grader i 15 minuter, sänk värmen till 220 och grädda ungefär 20 minuter till.

Brödet funkar såklart också bra att börja röra ihop på en morgon och sedan baka ut följande morgon.

1 kommentar: