söndag 31 januari 2010

Kolakrämstårta med tryffeltäcke


Kaka och godis möts i söt, kladdig och mäktig harmoni. Mer efterrätt än kaka, och räcker till många!

Liknande recept fanns i flera varianter på nätet, jag har förenklat det lite och utökat fyllningarna så man kan baka kakan utan att tumma upp bottendegen till "väggar". Fyllningen blir tjocka lager och kakan blir snyggt randig. Det här exemplaret fick gå på inflyttningsfest hos Livet på landet i, just det, Alberga.

Kolakrämstårta med tryffeltäcke

Pajbotten
100 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk socker
1 äggula
2-4 msk kall vatten

Kolakrämsfyllning
2 burkar kondenserad mjölk (ca 400 g var)
150 g smör
1 dl socker

Tryffeltäcke
160 gram mörk choklad (två plattor Panda)
1,5 dl vispgrädde

Nyp ihop alla ingredienser till kakbottnen utom ägg och vatten, som sätts i till sist. Tryck ut på bottnen i en kakform och förgrädda i 180 grader i 8 minuter.

Blanda kolakrämsingredienserna i en kastrull och koka försiktigt upp under omrörning (mjölken bränner lätt i bottnen). Koka i 15-20 minuter tills krämen har tjocknat och klarar kulprov. Låt svalna tills krämen är ganska sval och bred ut på kakbottnen. Låt stelna i frysen (balkong i -15 funkar också perfekt...)

Koka upp grädden i liten kastrull. Ta bort från värmen då den kokar och rör i den hackade chokladen så den smälter. Låt svalna en aning. Häll ut över den kalla kolakrämen och låt stelna.

Kakan behöver inte vara fryst för att hålla ihop. Efter att den har stelnat en gång håller den formen ganska bra, men servera den gärna kall.

Dekorera kakan enligt tycke och smak, och släpp sedan loss omkring 20 sötsugna gäster på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar