Försöket att återskapa en god thailändsk efterrätt i finländska förhållanden lyckades - någotsånär. Problemet är mangon. I Thailand gjorde mangon hela skillnaden, den var söt, djuporange, saftig och mogen. Här hemma är mangon syrlig med en liten bismak av terpentin, hur länge den än får ligga och mogna.
Men vi har ju andra smaker som andra världsdelar kan vara avundsjuka på! Jag föreslår därför att Sticky Rice på nordliga breddgrader helst avnjuts med något sött och smakrikt, som hallon eller jordgubbar.
Riset kallas lite olika saker: sweet sticky glutionous rice stod det på min påse. Hittas i asiatbutiken och kostar som vanligt ris. Receptet är en förenklad, sammanslagen variant av alla instruktioner jag läste på engelska om hur man rör ihop den här kletiga läckerheten.
Sticky Rice
(ca 3 portioner)
2 dl glutionous rice (blötlägg i minst 1 timme)
2,5 dl vatten
1 dl kokosmjölk
2 msk socker
0,5 tsk salt
Häll vattnet av det blötlagda riset. Koka det tills det är mjukt i vattnet, kokosmjölken, sockret och saltet. Det tar ungefär 10 minuter, lite beroende på hur länge riset har legat i blöt. Ta kastrullen av plattan och låt stå och svälla i ytterligare ca 10 minuter.
Koka ihop såsen under tiden av:
1,5 dl kokosmjölk
2 msk socker
en nypa salt
knappt 1 tsk vaniljsocker
Bland allt i en kastrull. Sjud - inte koka! - i fem minuter så allt smälter ihop. Red av med lite maizena eller maizenasåsredning (kanske två teskedar) och låt koka upp knappt, så såsen tjocknar.
Portionera ut riset, lägg frukten runtom och ringla varm sås över hela härligheten.
Låter smaskens!
SvaraRadera