söndag 26 april 2009

Semifreddo med bär och maräng

Hemgjord glass på italienskt vis. Serveras lite halvsmält och kan smaksättas med nästan vad som helst: bär, frukt, godis, kakor, nötter... Jag gjorde ett enkelt recept på en sats som räcker precis till en fyrapersoners tjejmiddag. (Och så en liten portion till kocken dagen efter.) Att använda maränger i glassen är min favorit, de gör den ännu lite sötare och ger en härlig konsistens.


Semifreddo

2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl socker
1/4 vaniljstång (eller lite mindre)

Till smaksättning: Frysta hallon, grovt krossade maränger. Så mycket du vill.

Tre skålar behövs. Sätt äggvitorna i första, gulorna + sockret + vaniljen i den andra och vispgrädden i den tredje. Vispa först äggvitorna till styvt skum, sedan gulorna och sockret vitt och luftigt, och till sist vispgrädden (gör man det i den ordningen behöver man inte diska vispen förrän man är klar :).
Vänd ihop alltihop i grädden och blanda ner bär och marängkross. Frys i åtminstone 3-4 timmar.

2 kommentarer:

  1. Det var väl det vi åt senast hos er? Det var jättegott! Hemlagad glass är överhuvudtaget mycket godare än köpis..

    SvaraRadera
  2. Ja, samma efterrätt! Nu har jag testat den på så många att jag absolut kan rekommendera den, alla verkar gilla semifreddon :)

    SvaraRadera