tisdag 27 januari 2009

Vitchokladkakor på tjugo minuter


Riktigt goda cookies med vit choklad blev resultatet av gårdagskvällens småkakeinspiration. Bilden är lite småsuddig men det är bara för att jag hade så bråttom att provsmaka...

I amerikanska chocolate chip cookies brukar det finnas mycket choklad och mycket nötter. Pirkka gör vit choklad med hasselnötter i plattor i passlig storlek (använd hela minus tre-fyra bitar som du kan äta under tillagningen). Lättare än att komma ihåg att skaffa nötter, rosta och hacka dem och blanda med hackad choklad.
Jag råkade ha en pirkkachokoplatta liggande i skåpet och blandade ihop den med en enkel cookiesmet. Tog betydligt mindre socker än många recept föreslår, med farinsocker blir smaken bra ändå. Och strunta i extra vanilj, det finns så det räcker i vitchokladen.

Kakorna blir lite mjuka och sega, men knapriga och spröda i kanterna.


Vitchokladkakor med nötter


150-200 g vitchoklad med hasselnötter (alltså en platta minus några bitar. Ät dem.)
100 g smör
0,75 dl farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt


Elvispa ihop smöret (om det är hårt kan man mikra det lite först) med farinsockret. Knäck i ägget och fortsätt vispa ihop. Blanda i mjölet, bakpulvret och saltet. Rör till sist i den grovhackade chokladen. Klicka ut kakorna på en plåt.

Det är inte så noga hur de ser ut, de flyter ändå ihop och blir ganska runda och fina. Grädda i 180 grader i 15 minuter.

4 kommentarer:

  1. Ojojojojoj :) Kom in här från FB, måste ta å pröva dessa. Roligt med kakblogg, bra ide!
    MVH: Jenni HL

    SvaraRadera
  2. Det står i din beskivning att du gärna pratar om dryck, men än så länge har du bara pratat med muffins i mun. När blir det snack om sprit & sånt !?!?!

    SvaraRadera
  3. haha, Tapza, jag vet nog att du väntar på att jag ska ställa till med Spritfest i min blogg!

    SvaraRadera