torsdag 22 januari 2009

... Och själva surdegen

Brödet från igår var nästan ännu godare som frukostsmörgåsar imorse. Nu över till hela hemligheten bakom det: Surdegen.

På nätet finns massor med tips om hur man sätter en surdeg. Bara att googla och välja.

Jag har testat surdegen som bloggen Pain de Martin tipsar om, med rårivet äpple, rågmjöl och vatten. Det tar fyra dagar, men sedan har man en grundsurdeg som står sig i kylskåpet bara man kommer ihåg att mata den då och då.

Många andra recept som jag har hittat går ut på att surdegsgrunden bara består av rågmjöl och vatten. Det funkar säkert också bra. Men jag gillar äppelvarianten - bara det att surdegen har en klar doft av kalla, lite jordiga äpplen som man just plockat upp från gräsmattan när man öppnar burklocket är ju trevligt.

Så, baknings- och surdegspropagandan fortsätter: Det här går superenkelt att blanda ihop, sen kan du glömma bort det och använda då och då för att få extra gott bröd. Ett äppel, 1,5 dl rågmjöl och 1,5 dl varmt kranvatten är allt du behöver idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar