onsdag 21 januari 2009

Ljust rågbröd med surdeg


Nu blir det bröd! Hur roligt det än är att baka kakor kan man inte leva på kaka allena (oj, så förståndig jag håller på att bli). Eget bröd slår butiksbröd med hästlängder på typ alla sätt. Och åtminstone jag som gillar att baka tycker att det är avstressande och mysigt att fixa eget bröd. Speciellt bra med eget bröd är det ju förstås när man råkar lyckas med det.

Ikväll var en riktigt lyckad kväll. Efter diverse surdegsexperiment kläcktes ikväll hemligheten bakom ett ljust rågbröd med lite jäst, lite surdeg och mycket smak. Lätt att lyckas med!

Maries ljusa rågbröd

5 g jäst
1 dl rågsurdeg
3 dl kallt vatten
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl

Rör ihop och låt stå i kylskåp över natten. Nästa morgon fortsätter man med:

10 g jäst (inte så noga, ögonmåtta på jästbiten och ta lite mer än dan innan så blir det nog bra)
3 dl kallt vatten
1 msk sirap, honung eller socker
2 tsk salt
ca 12 dl mjöl - knappt hälften rågmjöl, lite mer än hälften vetemjöl. Känn efter när degen känns fast. Den får vara lite kladdig, speciellt om den sen får jäsa i kylskåp, men inte så kladdig att det inte går att forma bröd.

Blanda allt och knåda degen cirka 15 minuter (lättast i hushållsassistent). Jäs 1,5 h i rumstemperatur eller runt 3 timmar (eller så länge du vill!) i kylskåp. Får degen jäsa kallt är den lättare att baka ut. Efter jäsningen häller man ut degen på mjölat bord och formar den ganska försiktigt till bröd. Knåda inte, det förstör luftbubblorna, och degen har jäst så försiktigt att den inte orkar resa sig om all luft trycks ut nu! Lägg bröden på bara bakplåtspappret och låt jäsa 45-60 minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader, och låt plåten som bröden ska gräddas på vara inne i ugnen och bli het. Efter jäsningen är det bara att hastigt dra över hela bakplåtspappret med brödet på den heta plåten och sätta i ugnen. Släng gärna in en isbit eller några matskedar vatten i botten av ugnen samtidigt.
Grädda 15 minuter i 250, öppna sedan luckan för att vädra ut ånga och sänk värmen till 220 och grädda ytterligare 15-20 minuter.
Ge bröden en lätt dusch med vatten från en blomspruta genast då de tagits ur ugnen, så blir ytan fin.

SÅÅ gott! Med lite surdeg i håller sig brödet också färskt länge. Grundrecept på surdeg kommer imorgon.

7 kommentarer:

  1. Men gud va avancerat! Det tog ju flera timmar att baka det där säkert. Men gott lät det! Jag tror jag dock håller mig till att baka lite lättare bröd, mitt tålamod räcker inte till sånt här. :)

    SvaraRadera
  2. Gott var det, men framförallt liknar brödet Moder Teresa på bilden.

    SvaraRadera
  3. Anna: Ja alltså själva väntandet på att det ska bli klart tar jättelänge, men rörandet och själva bakandet går väldigt snabbt! Brödet ska inte alls knådas utan bara läggas på plåten då det har jäst klart så hela det momentet (inklusive kladd på fingrarna) slipper man också.

    Martin: Egentligen ligger brödet horisontellt, men uppladdningsverktyget tyckte bilden föreställde ett ansikte och svängde den på högkant, med turbanen uppåt...

    SvaraRadera
  4. Detta ska jag testa, tack Marie för att du orkar blogga :) Just nu jäser fördegen till det ljusa brödet i kylskåpet. Spännande! Hur länge ska man förresten vänta efter "matning" av degen för att använda den igen? Min suris fick just ekorågmjöl och vatten...

    SvaraRadera
  5. Det funkar nog att använda den redan följande dag efter matning! Lycka till med det ljusa brödet :)

    SvaraRadera
  6. Wau! läste om surdeg i senaste Elle mat&vin. Rubriken var "En lektion i sinnlighet" men dom fick det att låta verkligt komplicerat med jäsning 2-4 dygn i 28-30grader, vem har sån temperatur hemma? Så din metod låter lockande! ska väl våga mig på att prova på...

    SvaraRadera
  7. Efter mina surdegsexperiment blir jag bara mer och mer övertygad om att man inte ska krångla till det! Degen funkar liksom iallafall, bara man ser till att den får tid på sig (det mest komplicerade är nog att vänta...)
    Tycker också det låter alldeles för krångligt att jäsa länge i så hög temperatur. När man sätter surdegen behöver man inte heller vara så noga, då kan man ställa degburken nära spisen så den får lite varmare ibland, ifall man kommer ihåg. Men att skruva upp värmen i lägenheten med 10 grader låter nog helt galet...

    SvaraRadera