Mazarinen är en rolig kaka. Jag gillar sådana som man köper färdiga, men de kan ofta vara lite torra. Det kan man inte säga om de här hemgjorda mazarinerna! Lite petigt kan tyckas, men väl värt jobbet att först trycka ut pajdegen i små formar. Kakan gräddas ändå bara en gång.
Riktiga svenska mazariner tror jag innehåller mer bittermandel, är sötare och lite mjöligare och hårdare också. I den här versionen blir fyllningen krämig och smakar bara sött, fylligt och mandelaktigt (själv hör jag till dem som får kväljningar av bittermandelsmak). Blir dessutom jättefina om man tar sig tid att glasera dem lite också.
Mazarinkakor
14 st
100 g smör
knappt 1 dl florsocker
knappt 1 dl florsocker
125 g vetemjöl (ungefär 1 3/4 dl)
1 äggula
Elvispa smör och socker. Blanda med mjölet och till sist äggulan. Ställ kallt, knäpp på ugnen på 175 grader och börja röra ihop fyllningen.
150 g mandelmassa
75 g smör
1 ägg
Elvispa ihop fyllningen så den blir slät. Den får gärna bli ganska luftig. Tumma ut degen i små muffinsformar (aluminiumformar är enklast för att få kakorna jämna). Klicka i fyllningen. Det är inte så noga med att de blir alldeles jämnt fyllda, fyllningen och pajdegen smälter ändå ihop sen. Grädda ca 20 minuter i 175 grader.
Då kakorna har svalnat kan man glasera dem med 1 dl florsocker blandat med 1 msk vatten eller citronsaft.
Oj! *klipper ut och sparar*
SvaraRaderaMed ctrl-c, det gick lite illa för skärmen senast jag försökte med sax :P
Annars hejar jag bara på, du är ju riktigt flitig med bloggandet!
Det här låter jättegott och enkelt! Om du behöver smakprovsmänniskor, så lär de bästa bo i Tölö. ;) Jag anmäler mig frivillig!
SvaraRaderaÅåh... Mazariner! Blir riktigt snål :)
SvaraRadera