söndag 23 augusti 2009

Rödavinbärspaj med kokosfluff

Sött och syrligt i knaprig blandning. En ganska mäktig kaka som antagligen räcker åt många. Passar att blanda med äpplen också, om man tycker att det blir för surt med bara rödvinbärsfyllning.

Receptet liknar de här vinbärsgömmorna, men jag har struntat i småformarna, och så har jag ersatt den feta mördegen med en lätt pajdeg som innehåller kvarg. Degen blir dessutom väldigt lättbakad - kvargen gör att degen lätt tar ihop och blir fast, och den behöver inte vila i kylskåp en evighet innan man trycker ut den i pajformen.



Rödavinbärspaj med kokosfluff

Pajdeg:
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kvarg
1 msk socker

Fyllning:
2-3 dl röda vinbär
(1 skivat äpple om man vill)
(1-2 msk potatismjöl)

På toppen:
50 g smält smör
2 ägg
1,5 dl socker
200 g kokos

Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop smör och mjöl till pajdegen, tillsätt kvargen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter.
Rör ihop kokostoppingen under tiden. Smält smöret, rör ner äggen, sockret och kokosen. Det är bara bra om blandningen hinner svälla lite innan det är dags för ugnen.

Sänk värmen till 175 grader då du tar ut pajskalet. Töm i bären. En eller två matskedar potatismjöl ovanpå vinbären (eller blandat med dem) kan behövas, de ger ifrån sig rätt mycket vätska. Klicka sedan ut kokossmeten ovanpå. Grädda i 15-20 minuter, tills kokosfluffet fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar