torsdag 13 augusti 2009

Bröd i stenugn

Mer på samma semesterminne-tema. När stenugnen var varm testade jag det här brödet - en degrot med pyttelite jäst som kalljäser över natten, och sedan blandas ut med lite med jäst och får läsa länge.



Stenugnsbröd med råg

Kväll:
5 g jäst
2 dl vatten
3 dl rågmjöl

Nästa dag:
3 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk socker
20 g jäst
4 dl rågmjöl
resten vetemjöl, tills degen är lagom fast

Jäs länge och vänd försiktigt ihop bröden utan att knåda all luft ur dem.
Grädda. Och var beredd på att det är ett riktigt lotteri! Ugnen visade sig vara bra mycket hetare än väntat hela tiden, så bröden pöste upp till runda bollar på nolltid. Men goda blev de.


Så här ser det ut innan det riktigt roliga börjar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar