fredag 31 juli 2009

Vitchokladpannacotta med rabarbertäcke

Bästa kombinationen av vit choklad, grädde och vaniljyoghurt! Jag vet att nätet svämmar över av pannacottarecept, men här tycker jag att proportionerna mellan grädde, vaniljyoghurt och vit choklad stämmer bäst. Efterrätten stelnar men blir krämig, och är lite lättare än om den bara vore gjord på grädde. Passar förstås med alla slags bär, men rabarber blir jättegott till vanilj-chokladsmaken.


Vitchoklad-vaniljyoghurt-pannacotta

2 dl grädde
2 dl vaniljyoghurt
2 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver
1/3 dl socker
knappt 1 tsk vaniljsocker
50 g vit choklad

Blötlägg gelatinbladen (använder du pulver vispar du bara i det i den varma vätskan senare). Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Häll en skvätt av gräddblandningen över chokladflisorna och rör om så de smälter.

Lägg i antingen de blötlagda och urkramade gelatinbladen eller gelatinpulvret i den heta gräddblandningen så de smälter. Låt svalna en aning (ungefär tills du kan doppa i fingret utan att bli skållad) och rör ner vaniljyoughurten. Häll sedan hela blandningen från kastrullen, lite i taget, i den smälta chokladen. Häll upp i glas och låt stelna (tar minst två timmar).

Rabarbertäcke: Koka upp ett par deciliter rabarber skurna i centimeterstora bitar med nån matsked vatten och ett par matskedar socker. Låt koka i ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk. Vill du ha ett stelnat rabarbertäcke, tillsätt 1 gelatinblad/1 tsk gelatinpulver per 1,5 dl rabarberblandning. Häll över halvstelnad eller stelnad pannacotta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar