onsdag 15 juli 2009

Somrig rabarberdricka


Min första semestervecka bara regnade det och jag var ute på villan med mina föräldrar. Så för att sysselsätta mig inomhus (och stressa av) blev det mycket bakning och kokning. Det funkar.

Lagade enkel rabarbersaft som blev jättegod, speciellt då man blandar med vichy till en sommarbubblig rosa dryck. Funkar prima att koka ihop ute på villan utan vågar och särskilt exakta mått, och man behöver ingen bökig saftmaja eller nåt sånt, kastrull räcker.




Rabarberdricka

1 kg rabarber
1,2 l vatten
3 dl socker (bäst att smaka sig fram, sätt mer om saften är sur)
1 halv citron

Skala rabarbern och skär i småbitar. Det gör inget att det är grov julirabarber, det blir gott ändå. Koka i en kvart tills den är mjuk, utan att röra om. Häll vätskan av rabarbern, till exempel genom ett durkslag eller en silduk. Kasta rabarberbitarna och koka upp vätskan i kastrullen med sockret och den ipressade citronen. Några minuter räcker, tills sockret har smält.

Späd med mineralvatten. Blir bubbligt, sockersyrligt, läskande och somrigt!
Går förstås också bra att späda ut med vanligt vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar