onsdag 14 oktober 2009

Bagels

Saknar man New York kan man i alla fall sätta tänderna i en lagom seg bagel och låtsas att grannhuset som syns genom köksfönstret är en skyskrapa. Eller ett brownstone-hus istället för ett vanligt rödtegelhöghus med inglasade drumsöbalkonger.
Jag tog det här enkla receptet från Leila bakar och recept.nu. Funkar fint men minska saltmängden lite, knappt 2 tsk salt i degen är helt tillräckligt.

Bagels är lite lustiga eftersom de ska kokas innan de gräddas. Kan ju låta lite jobbigt men går ganska snabbt, och dessutom gör kokningen att de bara behöver jäsa en gång. Trädexperten skötte kokningen och rapporterar att det inte var jobbigt alls (det gällde bara att hålla reda på vilka man hade svängt).


Riktigt goda blir bagelbröden först då man har fyllt dem. Eftersom vi längtade tillbaka till NYC fyllde vi så klart våra nybakade bagels med cream cheese, lax och tomat.

Fattas bara kaffe i pappersmugg och bakgrundsbruset från en åttamiljonersstad, så kunde man tro att man var tillbaka på Manhattan. Yummy. (Och glöm inte att kaffekoppen ska motsvara en normal dagsranson av kaffe, minst.)

-- edit: full saltmängd kan fungera bra åtminstone om du halverar satsen (och alltså då sätter 1,25 tsk salt) enligt en säker källa som provbakat. Så sätt så mycket salt du vill :)

3 kommentarer:

  1. Har funderat på att laga bagels nångång faktiskt. Man borde prova :)

    SvaraRadera
  2. Ja, prova, det är inte svårt alls! :)

    En annan bra sak som jag glömde skriva i inlägget är att de håller sig fräscha ganska länge, tack vare kokningen.

    SvaraRadera
  3. De ser hur härliga ut som helst! Och nu måste jag naturligtvis testa det själv också!

    SvaraRadera