En höstig och lite elegant meny för många var önskemålet förra helgen och så här blev det. Recept på publikens begäran. Här är recepten dessutom i normal storlek och inte multiplicerade för att räcka åt 27 personer. Det var tyvärr lite bråttom i köket, så gällande bilder blir det till att använda fantasin (eller återkalla något suddiga minnesbilder från sitzen...)
Förrätt: Kallrökt lax på rucola- och granatäppelbädd med pepparrotsgrädde
Huvudrätt: Porterstek med gräddig sås och ugnsrostade rotsaker
Efterrätt: Chokladfudgetårta med mjukglass och hallonsås
Förrätt
Några skivor kallrökt lax per person
1 granatäpple
1 liten näve rucolasallad
sås:
1 dl vispad grädde
0,5 dl creme fraiche
pepparrot på tub
Lägg upp några rucolablad, vik ihop laxskivorna vackert ovanpå och strö några granatäppelkärnor runt laxen. Lägg en såsklick bredvid.
Huvudrätt
Koka en porterstek efter till exempel de här anvisningarna. Finns massor av recept! Köttet på festen var rostbiff. Liten varning: många sätter massvis med köttbuljongtärningar i spadet. Det behövs inte alls, såsen blir god ändå. Sätt med en buljongtärning om du vill, men strunta i recept som anvisar tre eller fler.
Klyfta potatis, morot och kålrot. Blanda med olja, vitlök, 1 msk finhackad färsk rosmarin och salt. Ugnsstek i varmluft 200 grader i en halv timme.
Efterrätt
Görs med fördel dagen innan. Rör ihop en chokladfudgetårta av den här modellen, severa med vaniljglass som vispats så den blir mjuk och klickbar och en sås bestående av hallon som fått ett snabbt uppkok med socker efter smak och sedan mixats.
Tack alla som kom och åt, det blev en rolig fest!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar