torsdag 22 oktober 2009

Formbröd med surdeg

Minimalt med kladd och knådande: häll bara ner degen i en form när den har jäst klart. En rejäl klick surdeg i kombination med lite torrjäst eller vanlig jäst får fart på jäsandet. Degen är rätt lik den förra jag gjorde. Resultatet (bestrött med lite solrosfrön) fick bra smak, mycket skorpa och riktigt okej konsistens. Fast man kunde ha tagit mindre mjöl och fått det luftigare. Överväg det! :)

Formbröd med surdeg och solrosfrön
Kväll:

1 dl rågsurdeg
1,5 dl varmt vatten
3/4 dl rågmjöl
3/4 dl vetemjöl

Morgon:

3 dl varmt vatten
1 tsk torrjäst (eller kanske ungefär 5-10 g vanlig jäst)
1 msk honung
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
ovanpå: solrosfrön, linfrön eller nåt annat du gillar.

Blanda allt och arbeta degen ordentligt, minst 5 minuter men gärna längre. Sätt i saltet efter 5 minuter.
Jäs i ungefär två-tre timmar tills degen stigit till dubbel storlek. Olja in två brödformar (eller en stor) och häll ner degen. Strö frön på ytan om du vill.

Sätt ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa i formarna medan den blir varm.

Grädda först i 250 i 8 minuter, sänk värmen till 220 och grädda i 20 minuter till. Sen kan man ta ut brödet, stjälpa ut det ur formen (går lätt om du oljade formen bra!) och grädda ytterligare 10 minuter i 200 grader så blir sidorna lite jämnare gräddade. Orkar du inte det kan nog brödet stå kvar i formen de sista 10 minuterna också. Skillanden var inte direkt enorm mellan bröd1 och bröd2 då jag testade, men bröd1 fick lite finare färg runtom.

1 kommentar:

  1. Mums! Jag bakade en sats "vanligt" surbröd igår. Den senaste tiden har det blivit gotlandslimpa och bröd med äppel och valnötter. Gotlandslimpan blev annars super, rekommenderas varmt!

    SvaraRadera