Jag ville ha ett riktigt luftigt bröd med mycket smak. Ett riktigt grund-vetesurdegbröd. Vetesurdegen har jag inte bakat med på länge, så det var dags att testa kraften i den. Utan jäst alls blev det inget vidare bröd (som ni såg i förra inlägget...) men med en halv bit jäst eller ungefär en tesked torrjäst blev det prima.
Ljust och luftigt vetesurdegsbröd
Kväll:
1 dl vetesurdeg
1,5 dl ljummet vatten
1,5 dl eko-vetemjöl
Morgon:
Blandningen från gårdagen
4 dl ljummet vatten
0,5 bit jäst
12 dl eko-vetemjöl
1 msk strösocker
1,5 tsk salt
Blanda allt utom salt och knåda ordentligt i minst fem minuter. Sätt i saltet och knåda in det. Jäs i 1,5-2 timmar.
Dela degen i två och vik ihop till bröd. Jäs under duk i ungefär en halvtimme.
Värm under tiden upp ugnen till 250 grader. Lägg bröden på het plåt, grädda 5 minuter i 250, öppna sedan luckan för att vädra ut ånga och sänk värmen till 220 och grädda ytterligare ca 30 minuter. Sänk temperaturen ännu mer mot slutet om brödet har fått tillräckligt med färg.
Om du far till Sthlm nån gång så ska du nog läsa den här artikeln före: http://www.pastan.nu/ataute/vart-dagliga-surdegsbrod-giv-oss-i-dag-1.1048401
SvaraRadera:)
Ja, läste den med stort intresse!
SvaraRadera