tisdag 15 december 2009

Jullimpa med surdeg

Dags för jullimpa! Vi brukar äta en ganska söt och mild jullimpa som passar bra som tilltugg till all salt julmat, eller förstås bara på egen hand med till exempel lite ost på.

I år tog jag min farmors recept på jullimpor och kombinerade det med surdeg. Limpan blev saftigare och smakrikare och antagligen också hållbarare än den brukar vara. Men fortfarande lika god! Jag har alltså börjat med en vanlig surdegsgrund och sedan fortsatt med det vanliga julllimpsreceptet. Gör surdegen kvällen innan och låt den stå tills du vill baka.

Jullimpor med surdeg
4 runda limpor

Surdegsgrund:

1 dl rågsurdeg
2 dl ljummet vatten
1,5 dl rågmjöl

Blanda ihop och låt stå i rumstemperatur till följande dag.
(då ser den ut ungefär så här ->)

Deg
5 dl ljummet vatten
1/2 bit jäst
200 g farinsocker
2 ägg
1/2 kg rågmjök
1/2 kg vetemjöl

Blanda ihop allt med surdegsgrunden och knåda ihop ordentligt. Jäs ungefär 2 timmar i rumstemperatur, eller 1,5 i nåt varmare utrymme (jag satte degen i badrummet efter att bastun varit på, det var en riktig hit).

Dela i fyra delar, knåda varje del lätt och forma till en limpa. Låt jäsa ca 1 timme på plåten. Värm ugnen till 250 grader, och låt en plåt stå inne i ugnen och bli het. Nagga limporna lite med en gaffel.

Sätt in limporna i ugnen (kasta in en isbit om du vill ha ånga), låt stå i 5 minuter och öppna sedan luckan och vädra ut ånga. Sänk värmen till omkring 210 (dra ner värmen ännu mer om limporna ser ut att bli för mörka sen) och grädda i ytterligare 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar