lördag 21 november 2009

Wasabilax med varm nudelsallad

Höstfräscht med lite hetta och mycket grönsaker. Receptet på wasabilaxen och salladsdressingen hittade jag i Maku, eller här. Gjorde om nudlarna till en slags varm sallad istället genom att lägga till massor av grönt och rotfrukter. Helheten blir en knaprig sallad med massor av smak som passar perfekt till laxen. Bra rätt att laga när man har risvinäger/sushivinäger stående i kylskåpet, den brukar inte hålla så jättelänge.


Wasabilax med varm asiatisk nudelsallad, 2 portioner

ca 300 g lax
1/2 msk olja
1/2 msk wasabi

200 g risnudlar
Finstrimlade grönsaker du gillar: t.ex
vitkål, morot, broccoli, paprika, lök

Dressing:
1, 5 msk risvinäger
1 msk soja
1/2 msk socker
1 liten chilifrukt

Blanda wasabin och oljan och smeta ut på laxbiten (nej, det behövs inget salt!). Ugnsstek i 200 grader i 20 minuter.

Koka ihop dressingen: blanda alla ingredienser i en liten kastrull, koka upp. Låt svalna.

Finstrimla alla grönsaker. Lägg risnudlarna i kokande vatten, låt stå någon minut, häll sedan bort det varma vattnet och spola dem i kallvatten så de inte blir för mjuka. Slå av allt vatten.

När laxen börjar bli klar hettar man upp en wok eller stekpanna och fräser grönsakerna mycket hastigt - de ska inte mjukna utan bara bli lite varma! Lägg i nudlarna och häll över dressingen, rör om så allt blandas ordentligt. Servera med laxen.

1 kommentar: